Συμβουλές

Όταν η δουλειά σας απαιτεί να παραμένετε σε όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρέπει να κάνετε μικρά διαλείμματα, να περπατάτε ή να κουνάτε τα πόδια σας κυκλικά για λίγο. Όταν κάνετε μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο, τραίνο ή αεροπλάνο, το να σηκώνεστε και να κάνετε λίγα βήματα ανά τακτά διαστήματα είναι καλό για την κυκλοφορία και προάγει τη φλεβική επιστροφή.

Η πιο ευεργετική άσκηση για τη φλεβική κυκλοφορία είναι το περπάτημα, όταν το κάνετε συχνά και με τα κατάλληλα υποδήματα. Η σύσπαση των μυών των ποδιών προάγει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η γυμναστική, το ποδήλατο, ο χορός και το κολύμπι ευνοούν τη φλεβική επιστροφή.

Αντίθετα, αθλήματα, όπως το τένις, το σκουός, το χάντμπολ και το μπάσκετ, δεν συνιστώνται, γιατί προκαλούν διάταση των φλεβών και επιβραδύνουν τη φλεβική επιστροφή.

Η θερμότητα προκαλεί διάταση των φλεβών. Επομένως, η έκθεση στον ήλιο, η χρήση ζεστού κεριού, τα συστήματα επιδαπέδιας θέρμανσης, τα ζεστά μπάνια και η σάουνα πρέπει να αποφεύγονται.

 Να ξεπλένετε καθημερινά τα πόδια σας με δροσερό νερό μετά το μπάνιο σας για να ενεργοποιείτε τη φλεβική λειτουργία και να περιορίζετε το αίσθημα βάρους και πόνου στα πόδια. Το να περπατάτε στο νερό συνδυάζει δροσιά και φυσική άσκηση.

 Η δυσκοιλιότητα και το υπερβάλλον βάρος ευθύνονται για την αυξημένη φλεβική πίεση και μπορούν να καταπολεμηθούν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, επαρκή κατανάλωση υγρών (περίπου 1,5 λίτρο νερού την ημέρα) και περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπών (βούτυρο, κόκκινο κρέας).

Τα πολύ στενά ρούχα συμπιέζουν τις φλέβες σας και εμποδίζουν τη φλεβική επιστροφή. Να επιλέγετε άνετα ρούχα και να αποφεύγετε τα στενά παντελόνια, κορσέ, ζώνες και στενές ελαστικές κάλτσες.

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, όπως και τα φλατ, δεν επιτρέπουν να ασκείται η κατάλληλη πίεση για την προαγωγή της φλεβικής επιστροφής. Το ιδανικό είναι να φοράτε παπούτσια με τακούνια των 3-4 εκατοστών.

Κάνοντας λίγο ποδήλατο στο κρεβάτι και ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10 έως 15 εκ., μπορείτε να μειώσετε τη φλεβική στάση ενώ κοιμάστε.

Το μασάζ στα πόδια, από τα άκρα προς τους μηρούς, δηλαδή με την κατεύθυνση της φλεβικής κυκλοφορίας, αυξάνει τη φλεβική επιστροφή.

Πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις αισθανθείτε πόνο και βάρος στα πόδια, πρηστούν οι περιοχές γύρω από τους αστραγάλους σας ή γίνουν ορατές οι φλέβες σας, έτσι ώστε να έχετε έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας φλεβικής νόσου και να ξεκινήσετε προληπτικά μέτρα και θεραπεία. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή εάν ακολουθείτε ορμονική αγωγή, γιατί και τα δύο μπορούν να επιδεινώσουν τα φλεβικά συμπτώματα.

Η τακτική παρακολούθηση της κατάστασής σας από τον γιατρό σας είναι σημαντική για την καλή υγεία και για την επιλογή της βέλτιστης αγωγής. Για να μάθετε περισσότερα για τις αγωγές πηγαίνετε στην σελίδα “Λύσεις”.

Πηγή: www.daflon.gr