Ερωτήσεις

Πώς αναγνωρίζεται η Xρόνια Φλεβική Νόσος;

Τα συμπτώματά σας μοιάζουν με αυτά της χρόνιας φλεβικής νόσου. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν διάφορες λύσεις.

Υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με χρόνια φλεβική νόσο, λόγω κακής φλεβικής κυκλοφορίας. Μπορείτε να αποφύγετε την επιδείνωση του προβλήματος, λαμβάνοντας μέτρα που αφορούν τον καθημερινό τρόπο ζωής. (βλ. σελίδα: “Συμβουλές”). Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές αγωγές που μπορούν να ακολουθηθούν, προκειμένου να σταματήσετε την εξέλιξή της και να προλάβετε τις επιπλοκές.

Αυτό οφείλεται στη φλεβική στάση που συμβαίνει στα πόδια σας όταν κάθεστε για πολλή ώρα, χωρίς να κινείστε ώστε να προκαλείτε τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Ανάλογα με την ένταση του πόνου, μπορεί να πάσχετε από χρόνια φλεβική νόσο. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν διάφορες λύσεις (βλ. σελίδα: “Λύσεις”).

Αυτό οφείλεται στη φλεβική στάση που συμβαίνει στα πόδια σας όταν στέκεστε για πολλή ώρα, χωρίς να κινείστε ώστε να προκαλείτε τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Μπορεί να πρόκειται για χρόνια φλεβική νόσο. Πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, γιατί υπάρχουν διάφορες λύσεις.

Εάν υποφέρετε τακτικά από ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα, ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας: βαριά πόδια, πόνος, αίσθημα πρηξίματος, νυχτερινές κράμπες, κνησμός και αίσθημα κόπωσης, ή/και έχετε σημεία όπως κιρσοί και οίδημα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γενικό γιατρό/παθολόγο/ φαρμακοποιό σας. Ο γενικός γιατρός/παθολόγος σας θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και, εάν είναι απαραίτητο, θα σας παραπέμψει σε ειδικό (αγγειολόγο ή αγγειοχειρουργό) για περαιτέρω εξετάσεις.

Ο γιατρός σας θα προβεί κυρίως σε κλινική εξέταση, που συνίσταται σε απλή οπτική εξέταση και ψηλάφηση των ποδιών σας. Ορισμένες φορές, για περαιτέρω διερεύνηση, χρησιμοποιεί ένα μη επεμβατικό εργαλείο, γνωστό ως υπερηχογράφημα Doppler, για να ελέγξει τη ροή του αίματος εντός των φλεβών και να προσδιορίσει εάν υπάρχει παλινδρόμηση.

Tρόπος ζωής & πρόληψη των συμπτωμάτων της Xρόνιας Φλεβικής Νόσου;

Εξαρτάται από το άθλημα. Κάποια, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και ο χορός είναι ευεργετικά, γιατί προάγουν την προς τα πάνω ροή του αίματος προς την καρδιά, άρα και τη φλεβική κυκλοφορία, μέσω των συσπάσεων των μυών. Αντίθετα, έντονα αθλήματα όπως το τένις, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο δεν συνιστώνται, γιατί προκαλούν διάταση των φλεβών και επιβραδύνουν τη φλεβική επιστροφή.

Όλες οι ορμονικές αγωγές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις φλέβες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ιατρικού ιστορικού φλεβίτιδας, τα αντισυλληπτικά χάπια αντενδείκνυνται. Εντούτοις, η βαρύτητα των επιπτώσεων εξαρτάται από το χάπι, γιατί υπάρχουν διάφορες δοσολογίες. Τα χάπια νέας γενιάς, που περιέχουν χαμηλή δόση προγεστερόνης ή οιστρογόνων, ασκούν μικρή επίδραση στους κιρσούς, σε αντίθεση με τα παλαιότερης γενιάς χάπια που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης. Για να βρείτε το αντισυλληπτικό που σας ταιριάζει καλύτερα, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Οι εγκυμοσύνες δεν είναι τόσο προβληματικές. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τα μέτρα που αφορούν τον καθημερινό τρόπο ζωής (βλ. σελίδα: “Συμβουλές”). Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις για να βελτιώσετε τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας, όπως το αίσθημα βάρους, τον πόνο, τους κιρσούς ή το οίδημα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην διστάσετε να μιλήσετε στον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας.

Ναι, ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10 έως 15 εκ., διευκολύνετε τη φλεβική επιστροφή, υπό μία μόνο προϋπόθεση: ότι δεν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία θεωρούνται παράγοντες που οδηγούν σε επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας. Έτσι, εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.

Η εκδήλωση κιρσών οφείλεται εν μέρει σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί κάποιος να επιδράσει στους τελευταίους με αλλαγές στον τρόπο ζωής (βλ. σελίδα: “Συμβουλές”), που θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ή εξέλιξης σε πιο σοβαρά στάδια. Επιπλέον, κάποιες αποτελεσματικές αγωγές (όπως αγωγή συμπίεσης και φλεβοτονικά φάρμακα επιπλέον των αλλαγών στον τρόπο ζωής) μπορούν να ακολουθηθούν από τα πρώτα σημεία χρόνιας φλεβικής νόσου, για να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της και να προληφθούν οι επιπλοκές.

Τι ισχύει για την εξέλιξη της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου;

Μπορεί να πρόκειται για χρόνια φλεβική νόσο. Είναι εξελικτική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως κιρσοί, οίδημα ή έλκη.

Η χρόνια φλεβική νόσος είναι χρόνια και εξελικτική πάθηση που οφείλεται σε μία φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία προκαλεί βλάβη στις φλεβικές δομές (βλ. σελίδα: “Κατανόηση”). Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως κιρσοί, οίδημα ή έλκη. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά από την αρχή της.

Πηγή: www.daflon.gr