Δημοσιογραφική Διάσκεψη στα πλαίσια εκστρατείας ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης – 11 Οκτωβρίου

παγκόσμια ημέρας θρόμβωσης

Ελλείψεις σε Αγγειοχειρουργούς και εξοπλισμό στο δημόσιο, καθυστερούν τη διάγνωση της φλ. θρόμβωσης

Δρ Στ. Παπάς: Άμεση η ανάγκη καθιέρωσης πρωτοκόλλων πρόληψης σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου για μείωση της εμφάνισης της φλεβικής θρόμβωσης στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Με την ευκαιρία της παγκόσμια ημέρας θρόμβωσης στις 13 Οκτωβρίου, η Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΚΕΑΕΧ) που αποτελεί την επίσημη επιστημονική εταιρεία των Κυπρίων Αγγειοχειρουργών, σε συνεργασία με την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, την Αιματολογική Εταιρεία Κύπρου και την Καρδιολογική Εταιρεία και υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού συλλόγου ανέλαβε φέτος την πρωτοβουλία να διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και του ιατρικού κόσμου για την σοβαρότητα της πάθησης αυτής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΧ Δρ Στυλιανός Παπάς στον χαιρετισμό του «υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 500.000 θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με την φλεβική θρόμβωση. Η επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στα 2 νέα περιστατικά σε κάθε 1000 άτομα ανά έτος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΧ ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την εταιρεία «για ίδρυση Κυπριακού Ινστιτούτου μελέτης της Θρόμβωσης, στο οποίο  θα συμμετέχουν διαφόρων ειδικοτήτων ιατροί και επαγγελματίες Υγείας που ασχολούνται με την θρόμβωση. Σκοπός της ίδρυσης του Ινστιτούτου είναι ο συντονισμός και η διοργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικών αλλά και προς το πλατύτερο κοινό  για την πρόληψη και θεραπεία της Θρόμβωσης. Επίσης στόχοι θα είναι η καταγραφή του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος στην Κυπριακή πραγματικότητα και η συμβολή στο καθορισμό εθνικών στρατηγικών πρόληψης».

Ο Δρ Παπάς τόνισε την άμεση ανάγκη για καθιέρωση πρωτοκόλλων πρόληψης σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κύπρου σύμφωνά με τα διεθνή πρότυπα γεγονός που πιστεύουμε θα μειώσει σημαντικά την εμφάνιση της φλεβικής θρόμβωσης στους νοσηλευόμενους ασθενείς».

«Επισημαίνουμε επίσης την έλλειψη σε μεγάλα δημόσια νοσηλευτήρια, γιατρών με εξειδίκευση στην Αγγειοχειρουργική καθώς και τις ελλείψεις σε κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διάγνωση και θεραπεία και την ταλαιπωρία των ασθενών. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε στην Κύπρο λειτουργεί μόνο ένα αγγειοχειρουργικό τμήμα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας με 3 ειδικούς γιατρούς και αυτό όχι σαν ανεξάρτητη Κλινική και καλείται να καλύψει τα περιστατικά φλεβικής θρόμβωσης και άλλων επειγόντων περιστατικών από όλες τις επαρχίες, πράγμα απαράδεκτο για την σύγχρονή εποχή. Η συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να δώσει την άμεση λύση στο πρόβλημα, μέσα και από πρίσμα του αναμενόμενου Γενικού Συστήματος Υγείας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΧ.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής είναι, σύμφωνα με τον Δρ Παπά, «η νοσηλεία στο νοσοκομείο, οι χειρουργικές επεμβάσεις ιδιαίτερα αρθροπλαστικές ισχίων και γονάτων καθώς και οι καταστάσεις παρατεταμένης ακινησίας όπως πχ τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Επίσης άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η μεγάλη ηλικία, ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, το οικογενειακό ιστορικό, η θρομβοφιλία, η λήψη αντισυλληπτικών και η εγκυμοσύνη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΑΕΧ σημείωσε ακόμη ότι «στον τομέα της πρόληψης έχει παγκοσμίως επιτευχθεί τεράστια πρόοδος λόγω της προφυλακτικής αγωγής με αντιθρομβωτικά φάρμακα σε άτομα υψηλού κινδύνου. Πέρα της φαρμακευτικής προφύλαξης μερικά απλά μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν από τον καθένα, όπως η αποφυγή της πολύωρης ακινησίας, η συχνή άσκηση, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η διακοπή το καπνίσματος και γενικότερα η υγιεινή διατροφή. Η χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών είναι ένας επίσης απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από την φλεβική θρόμβωση σε καταστάσεις παρατεταμένης ακινησίας όπως τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου συνεχάρη την ΚΕΑΕΧ για την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την φλεβική θρόμβωση. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επεσήμανε ότι «η εφαρμογή των πρωτοκόλλων διασφαλίζει την πιο κατευθυνόμενη, αλλά και την πιο εκσυγχρονισμένη εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών προσεγγίσεων. Δυστυχώς την εποχή που συζητούμε όλοι για την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Υγείας, φαίνεται ότι αυτές οι πιο κύριες παράμετροι αγνοούνται, δεν είχαν συζητηθεί και δεν είχαν υιοθετηθεί σε οποιονδήποτε μηχανισμό. Πρέπει να εφαρμόσουμε επιτέλους εκείνες τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν τη δημιουργία σωστών υποδομών με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες».

Ο πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Αντρέας Ιωάννου, ανέφερε ότι ιδιαίτερα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ υπάρχει «ανάγκη εφαρμογής πρωτοκόλλων, τα οποία φαίνεται να λείπουν από τον προγραμματισμό, και αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο ρόλος του παθολόγου είναι σημαντικός γιατί είναι ο πρώτος γιατρός που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή».

Εκ μέρους της Κυπριακής Αιματολογικής Εταιρείας, ο Δρ Μάριος Αντωνιάδης επεσήμανε τη σημασία της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την φλεβική θρόμβωση και πρόσθεσε: «Οι ασθενείς έρχονται σε επαφή με την ειδικότητά μας σε δεύτερη φάση όταν γίνει η διάγνωση. Ως εταιρεία έχουμε διοργανώσει πολλές φορές επιστημονικές εκδηλώσεις για ενημέρωση άλλων ειδικοτήτων όσον αφορά τη σωστή αντιμετώπιση των φλεβικών θρομβώσεων αλλά δυστυχώς έχουμε αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία του Ινστιτούτου Θρόμβωσης ενδεχομένως να συμβάλει σε αυτό τον τομέα και ως Αιματολογική Εταιρεία εκφράζουμε την πρόθεσή μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Τέλος η εκπρόσωπος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Ήρα Ηρακλέους σημείωσε: «Είμαστε κοντά σας για δράση και συμμετοχή σε αυτή την κοινή προσπάθεια για μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από αυτές τις παθήσεις».

Η πάθηση, τα συμπτώματα, η πρόληψη και η θεραπεία

-Θρόμβωση είναι η διαταραχή η οποία είναι υπεύθυνη για τις τρείς σημαντικότερες αίτιες καρδιαγγειακών θανάτων παγκοσμίως, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.

-Με τον όρο φλεβική θρομβοεμβολική νόσος εννοούμε τον σχηματισμό θρόμβων συνηθέστερα στις φλέβες των κάτω άκρων και στους πνεύμονες. Παρόλο που ο περισσότερος κόσμος είναι καλά ενήμερος για το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια, η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή συχνά υποεκτιμούνται με αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως που θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν.

-Η νόσος αυτή προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους συνολικά ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν παθήσεις πολύ μεγαλύτερης προβολής και ενημέρωσης.

– Η διαπίστωση από τον ασθενή αιφνίδιου πόνου και πρηξίματος στο πόδι ή η ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή είναι μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να τον οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό. Ο ασθενής και ειδικότερα αυτοί που νοσηλεύονται ή πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να ρωτούν τον γιατρό τους εάν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και ποια μέτρα επιβάλλονται να πάρουν κατά την νοσηλεία τους όπως και κατά την ανάρρωση τους στο σπίτι.

-Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα φλεβών, βοηθά στον εντοπισμό των ασθενών στην αρχική φάση της θρόμβωσης.

-Σημαντικό βήμα είναι η εισαγωγή των καινούργιων αντιπηκτικών φαρμάκων τα οποία καθιστούν την αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης πιο αποτελεσματική, με λιγότερες επιπλοκές και απλούστερη. Τα φάρμακα αυτά δεν χορηγούνται στο δημόσιο τομέα στην Κύπρο, παρόλο που πλέον αποτελούν την πρώτη θεραπευτική επιλογή παγκοσμίως.

-Σήμερα εφαρμόζονται επίσης νεότερες ενδαγγειακές χειρουργικές τεχνικές όπως η θρομβόλυση με καθετήρα, η μηχανικά υποβοηθούμενη θρομβεκτομή, η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και η τοποθέτηση φλεβικών stents. Παρόλο που στην χώρα μας, στον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζονται με επιτυχία οι εξελιγμένες αυτές μέθοδοι, η γενικότερη πρόσβαση των ασθενών λόγω κόστους είναι δυστυχώς περιορισμένη.

Δράσεις της ΚΕΑΕΧ για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

-Θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό το οποίο θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα παρουσιάζει με απλό τρόπο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την πάθηση αυτή

-Από τις 27-29 Οκτωβρίου φιλοξενούμε στη Λεμεσό για τέταρτη φορά το ετήσιο διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Φλεβικού Φόρουμ το οποίο αποτελεί ένα από σημαντικότερα και ποιοτικότερα workshops παγκοσμίως στο τομέα των φλεβικών παθήσεων. Στο σεμινάριο αυτό διδάσκουν μερικοί από τους πλέον αναγνωρισμένους καθηγητές Ιατρικής από την Ευρώπη και Αμερική, εξειδικευμένοι σε θέματα που αφορούν τις φλεβικές παθήσεις και την φλεβική θρόμβωση και αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο η επιλογή της χώρας μας για την διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού επιστημονικού γεγονότος.

-Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Φλεβικού Φόρουμ, θα διεξαχθεί στην Λεμεσό την Κυριακή 30 Οκτωβρίου ιατρική ημερίδα με τίτλο «Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος στην καθημερινή ιατρική πρακτική». Στην ημερίδα αυτή που συνδιοργανώνεται από την Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, το Ευρωπαϊκό Φλεβικό Φόρουμ και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεμεσού  θα ομιλήσουν μερικοί από τους πλέον καταξιωμένους καθηγητές παγκοσμίως στον τομέα αυτό και απευθύνεται σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

 

Πηγή: ygeia-news.com